eBay FAQ

Vem betalar/skickar först?

Det allra vanligaste på eBay är att säljaren skickar varan efter det att pengarna kommit in på säljarens konto. Var lite försiktigare då du säljer saker på eBay och ta gärna emot betalning innan du skickar iväg något.

 

Ska jag som säljare använda mig av Auction eller Buy It Now?

Ifall du inte riktigt vet vad det du säljer är värt är det bra att lägga upp det som en auktion, om du har koll på vad det du säljer är värt rekommenderas Buy It Now-funktionen.

 

Hur vet jag vilket pris jag ska sätta?

För auktioner med föremål som redan finns uppe rekommenderas ett startpris på 1 kr med maximal auktionslängd, se gärna till att auktionen slutar kl 11 PM amerikansk tid på en söndag, det vill säga 05.00 i svensk tid.

För köp nu-annonser rekommenderas att du söker på tidigare sålda föremål som är samma som det du ska sälja. Ifall en vara gått för 1000 kr på auktion tidigare kan du exempelvis sätta ett pris på 1150 kr. Att lägga på 15% på vad en auktion hade slutat på är ett bra riktmärke.

 

Vilka tilläggsval är värda pengarna?

Reserve price

Reservationspris på eBay kostar $2 för auktioner under $200, för auktioner över $200 kostar det 1% av reservationspriset, men aldrig mer än $50. Detta val rekommenderas  för alla auktioner där det kan hända att det inte finns tillräckligt med budgivare för att höja priset tillräckligt. Använd bara detta tilläggsval ifall du säljer något värdefullt.

 

But It Now

Att använda denna funktion är gratis för de 50 första annonserna varje månad, efter dessa kostar det $0.05 – $0.25 per annons beroende på dess pris. Observera att eBays selling fees fortfarande tillkommer för alla annonser, vilket är ca 10% av vad varan säljs för. Du kan ofta få ut ett högre pris med hjälp av Buy It Now funktionen än vad du får med en auktion, dock kräver detta att du vet vad ditt föremål går att sälja för. Nackdelen med Buy It Now är att du inte vet när föremålet blir sålt.

 

Gallery Plus

Kostar $0.35 – $1 beroende på vad för typ av annons det är. Denna funktion skapar en större bild för din annons i sökresultatet. Denna funktion är sällan värd att betala för.

 

Listing Designer

Listing designer ändrar din annons utseende med hjälp av ett tema. Denna funktion kostar $0.1 – $0.3 och är sällan värt det.

 

Subtitle

Subtitle skapar en underrubrik som ytterligare förklarar annonsen i sökresultatet. Kostar $0.5 – $1.5 beroende på vilken typ av annons det är. Det passar att använda subtitle då du har en annons där det finns mycket information som är viktig men som inte får plats i rubriken. Tänk på att standardinställningarna på eBays sökfunktion inte hittar de nyckelord som är skrivna i subtitle.

 

Bold

Gör din annons rubrik till fetstil. Kostar $2. Bold är inte värt att köpa till på annonser med lågt pris. Överväg att använda detta då det handlar om annonser som går för mer än $70.

 

Scheduled Listings

Schemalagd sluttid är värt att köpa till för auktioner, kostar $0.1. Rekommenderad vald sluttid är kl 11 PM amerikansk tid på en söndag, det vill säga 05.00 i svensk tid.

 

List in 2 categories

Detta val gör så att din annons finns i mer än en kategori. Det kostar olika mycket att använda beroende på vilken kategori det gäller. Det är inte längre så populärt att använda kategorierna för köparna på eBay vilket gör att detta tillval oftast inte är värt det.

 

International Site Visibility

Gör så att din annons dyker upp på även andra länders eBay-sidor. Detta val kostar $0.1 – $0.5 beroende på typ av annons och är oftast värt det. Detta gör det möjligt för dig att på samma gång som du säljer till USA också sälja till länder i Europa.

 

Value Pack

Value pack ger din annons tre olika tilläggsval för $0.65, det är Gallery Plus, Subtitle och Listing Designer. Använd detta alternativ ifall du hade tänkt att köpa till Subtitle och en annat tilläggsval.

 

Vilket fraktsätt ska jag använda mig av då jag skickar varor till USA?

Posten är enklast att använda sig av. Kom ihåg att det ofta uppskattas ifall du har ett spårnummer som du kan ge till köparen. Se Postens skicka guide för att se vad det kostar. Postens skicka guide hittar du här:

http://skicka.posten.se/skicka/Pages/pickService.asp