Bygga egen fotostudio

Här hittar du information om hur du bygger en enkel fotostudio utan att behöva köpa dyr utrustning. Denna fotostudio använder sig av trepunktsbelysning, en metod för att undvika skuggor och skapa belysning åt föremålet du fotograferar på bästa sätt.

 

Du behöver

  • Ett vitt lakan
  • Tre stycken riktbara lampor
  • Tre stycken stativ eller annat som håller lamporna, t.ex. en stol
  • En förlängningssladd och en grendosa

 

Hur du sätter upp din fotostudio

1. Stryk lakanet ifall det behövs.

 

2. Häng upp lakanet så att hälften är upprätt och andra hälften ligger på golvet. Du vill undvika en skarp kant och istället lägga lakanet så att det viker sig på ett mjukt sätt. Det går att hänga lakanet på en stav eller som på denna bilden, lägga det på ett bord med vikter som håller det uppe.

 

3. Sätt upp lamporna. I detta fallet används stolar och klämmor på lamporna för att få dem på plats. Det bästa är ifall du har tre stycken stativ, men dessa brukar kosta en del.

Sätt upp den första lampan vid högra kanten av lakanet, och rikta den mot den plats där objektet är tänkt att vara. Denna lampa lyser snett bakom föremålet som ska fotograferas.

Sätt upp den andra lampan på motsatt sida av den första du satte upp. Denna ska vara framför själva föremålet som ska fotograferas.

Sätt upp den tredje lampan i 90 grader i förhållande till de två första lamporna.