Prissättningsguide – för säljare på eBay

Här är riktlinjer för hur du sätter ett bra pris på eBay. Först beskrivs hur du sätter ett pris för auktioner, och sedan hur du väljer ett pris när du skapar annonser med fast pris (Buy It Now).

 

Prissättning för auktioner

För auktioner är det oftast bäst att sätta ett lågt utropspris. Detta för att systemet som bestämmer vilka annonser som visas ofta prioriterar annonser med många bud. Ju lägre startbudet är ju fler bud kommer annonsen få innan den når sitt högsta pris, och då kommer fler potentiella köpare att få se annonsen innan auktionstiden är slut.

Det finns en risk att varan säljs för ett lågt pris om du sätter ett lågt utropspris. Detta kan hända om du säljer ett ovanligt föremål som inte många söker efter eller ifall du är en ny användare på eBay och har få omdömen. Se gärna till att ha några omdömen innan du lägger upp ett dyrbart föremål på auktion.

 

Prissättning för fast pris (Buy It Now)

Det är rekommenderat att sälja ditt föremål med ett fast pris, eftersom att det ofta går att sälja föremål för mer med ett fast pris. Det krävs dock att du vet vad ditt föremål är värt. För att ta reda på vad ditt föremål brukar säljas för på eBay gör så här:

1. Gå in på “Advanced Search”.

2. Skriv in det du ska sälja i sökfältet samt kryssa för “Sold listings” under “Search including”.

3. Tryck på “Search”.

4. När sökresultatet dykt upp så finns det ett filter som filtrerar efter “Shipping to” välj “USA” här.

3. Välj “Auction” och sortera efter “End Date: recent first”.

4. Här ser du nu några annonser som liknar den du tänkt lägga upp. Kolla vad de blivit sålda för och kom fram till ungefär vad din annons hade sålts för ifall den varit en auktion.

Då du vet hur mycket ditt föremål går för på en auktion kan du sätta ett fast pris som är lite högre. Generellt sätt är ett 15% högre pris en bra riktlinje. Då det är mindre belopp kan priset höjas mer än 15%. Till exempel:

En auktion som förväntas sluta på $15 kan ha ett fast pris på $18

En auktion som förväntas sluta på $30 kan ha ett fast pris på $35

En auktion som förväntas sluta på $50 kan ha ett fast pris på $60

Ju dyrare en vara är desto mer gäller 15% tumregeln.