SearchDome – sökverktyg för eBay

Vad är SearchDome?

SearchDome är en webbapplikation som utför sökningar på eBay. Den är gratis att använda och är en av de många olika sökverktyg som finns för eBay. För att använda dig av SearchDome måste du registrera dig som användare med en giltig e-post adress på deras hemsida:

 

http://www.searchdome.com

 

Sökfunktionen som finns på SeachDome har fler alternativ att filtrera efter än den sökfunktion som finns på eBays hemsida. Dessutom finns möjligheten att skapa ett konto och sätta upp automatiska sökningar som utförs varje dag. Detta är bra ifall du letar efter ett föremål som du vill köpa men som inte finns på eBay, du får då ett mejl så fort den automatiska sökfunktionen hittat ett nytt föremål av det du letar efter som någon lagt upp.

 

My Searches

My Searches är en funktion som gör det möjligt för dig att spara olika sökinställningar som en mall. Denna sökning kan du sedan använda för att skapa automatiska sökningar. Dessa automatiska sökningar utförs till exempel varje dag eller varje vecka, och resultaten av sökningen skickas till din e-post.

 

Skapa en automatisk sökning

Efter att du loggat in på SearchDome så går du till fliken “Search Ebay”

Här ställer du in de olika inställningarna du vill ha på din sökning, detta kan jämföras med en “Advanced Search” på eBay.

Keywords: De sökord du vill söka efter, t.ex. “rare stamp 1931”

Categories: Under vilka kategorier sökningen kommer att söka igenom, kan vara bra att välja ifall du har generella sökord som genererar för många resultat.

Exclude: Sökord som inte ska vara med i resultatet, också bra för att begränsa antal resultat, kan t.ex. i detta fall vara “used fake” då kommer träffar som har det ena eller det andra ordet inte att dyka upp i resultatet.

Qualifier: Här kan du välja hur hårda krav sökningen ska ha, “All of these words” innebär at alla orden måste finnas med men i vilken ordning som helst. “Any of these words” innebär att det räcker att ett av orden är med för att dyka upp i resultatet. “Exact phrase” inebär att alla orden måste vara med och i den ordning som du skrivit in dem i. Sedan kan du också välja att söka i bara titlar, “Just Item Titles” eller i titlar och beskrivningar “Titles And Descriptions” .

Seller: Under “Any Seller Score” väljer du vilket det minsta antal omdömen (feedback) en säljare ska ha för att kunna dyka upp i resultatet. “>=10” är en bra inställning. Under “Any Seller Percent” väljer du hur stor andel av dessa omdömen som måste vara positiva eller neutrala 95% är en bra inställning.

Only Show Items: Under “Located In” väljer du vilket land som säljaren måste befinna sig i. Under “Available To” väjer du vilka land som annonsören skickar till. Tänk på att många säljare skickar till Sverige även om de ställt in “Shipping to USA only”, det brukar istället framgå genom att läsa i annonstexten ifall de skickar till Sverige. Många som skickar till Storbritannien skickar också till Sverige ifall du frågar dem innan du köper varan.

Items Within: Alternativ för dem som bor i USA, här väljer du hur många engelska mil från ditt postnummer som varan ska säljas ifrån.

Site: Här väljer du vilken eBay sida du vill söka på. Många länder har sina egna eBay sidor.

Listing types: Här väljer du vilken typ av annonser du vill söka igenom, Auctions är auktioner, Fixed Price är annonser med fast pris, dessa skiljer sig från Buy It Now, Buy It Now motsvarar Traderas köp nu annonser, eBay Stores är annonser skapade av användare med eBay Store konto, Classified Ads är en motsvarighet till blocket för radannonser, en sida separat från ebay.com.

Price min & Price max: Lägsta och högsta pris i dollar som annonsen får vara på. Condition är vilket skick som annonsören angett att varan är i, om du inte väljer något här så söks alla annonser igenom oavsett vilket skick som står i annonsen.

Free Shipping: Annonsören erbjuder gratis frakt.

Get It Fast Only: Annonser med Buy It Now, Fixed Price eller eBay Stores, som lovar att skicka inom en dag med express post.

No Bids: Annonser i auktionsformat utan bud.

Lots only: En lot är en annons som säljer många olika liknande föremål i ett paket.

PayPal Option: Köpare som accepterar PayPal.

Returns Accepted: Köparen tar emot returer.

Apply Max Price to Buy It Now: Ifall denna ruta inte är kryssad kommer söken att jämföra auktionens nuvarande bud med det maxpris du angivit. Ifall du kryssar i denna rutan kommer det pris som är priset för Buy It Now att jämföras med ditt maxpris. Vissa annonser har både ett auktionspris och ett Buy It Now-pris.

Top Rated Sellers Only: Enbart säljare som uppfyller vissa krav ställda av eBay.

Ending Within An Hour: Annonsens sluttid är om en timme eller mindre.

Listed in Last 24 Hours: Annonsen är skapad inom det närmsta dygnet.

Use Include Sellers List: Enbart eBay-användare som är med på den listan du skrivit med inkluderade säljare söks igenom. Denna lista skrivs under “My Searches – Include Sellers”.

Use Exclude Sellers List: Inga eBay-användare som är med på den listan du skrivit med exkluderade säljare söks igenom. Denna lista skrivs under “My Searches – Exclude Sellers”.

PowerSearch- Data: Här kan du skicka med en egen lista med sökord och maxpris som du själv har skrivit. Nästa avsnitt handlar om hur du skapar en “Power Search”.

 

Skapa en Power Search

En Power Search är som en automatisk sökning, fast med många sökord, som alla har olika maxpris. Så här kan en Power Search se ut:

Query är vilket sökord, och High Price är hur mycket priset högst får vara får just detta sökord. På detta sättet kan man skapa upp till 1000 olika sökord som söks igenom samtidigt med samma inställningar. Följ dessa stegen för att skapa en Power Search:

 

1. Skapa en ny textfil i en enkel texteditor som sparar utan formatering, till exempel notepad/anteckningar i Windows, eller TextEdit i Mac, ifall du använder TextEdit måste du följa instruktionen under för att skapa textfiler utan formatering

 

2. Skriv en ny rad för varje sökning du skall göra i detta format: sökord|maxpris, till exempel:

rare stamp|150
rare stamp used|100
rare stamp missprint|250
rare stamp missprint used|200
danish modern plate|250
danish modern bowl|200

observera att det inte ska finnas någon blankrad mellan sökorden priset och “|” tecknet.

 

3. Spara filen någonstans på din dator där du enkelt hittar den igen.

 

4. Gå till fliken “Power Search”, och hitta “Import Power Search Data”, skriv in ett namn, vilket som helst under “Power Search Name”. Tryck på “Browse…” och leta upp filen du just sparade på din dator. klicka på “Create a Power Search”.

 

5. Gå till “Power Search”, “My Power Search Data”, klicka på “View” för att att se så att allt stämmer.

 

6. Nu är det dags att skapa själva söken, skapa först en sökning med hjälp av guiden ovan, “Skapa en automatisk sökning” ifall du inte redan har gjort det.

 

7. Gå till “My Searches”, “My Searches”, och klicka på “edit” bredvid de sökinställningar du vill använda för din Power Search.

 

8. Nu väljer du vilka sökord som ska ingå i kraftsökningen genom att under “Power Search – Data” (den sista boxen) välja de sökord du sparade förut. Se till så att “Search Frequency” och “Time” är korrekt inställda.

Du har nu skapat en kraftsökning och kommer få e-post till den mejl som du angivit då du skapade konto på SearchDome. Dessa mejl innehåller resultaten från sökningen. Det krävs ofta ändringar fram och tillbaka för att undvika att få för få eller för många resultat.