Tradera FAQ

Vem betalar/skickar först?
Det allra vanligaste på Tradera är att säljaren skickar varan efter det att pengarna kommit in på säljarens konto. Ifall det är en ny säljare på Tradera som ännu inte har några omdömen och köparen har flera positiva omdömen kan det vara så att säljaren skickar varan innan köparen betalt.

 

Ska jag som säljare använda mig av köp nu eller auktion?
Det finns olika situationer då det är bra att använda det ena eller det andra, generellt sett är det bättre att använda köp nu funktionen. Detta kräver dock att du inte har bråttom med att få varan såld, samt att du vet vad den är värd.

 

Fördelar med köp nu: Du kan tjäna mer pengar med ett köp nu pris. Du får aldrig en situation där du fått ett för lågt bud.
Nackdelar med köp nu: Du vet aldrig när varan blir såld, och ifall du sätter ett för högt pris kanske den aldrig blir såld.

 

Fördelar med auktion: Du vet när auktionen avslutas, och kan på så sätt planera efter när du har tid att skicka varor. Ju fler bud en vara har, desto högre är sannolikheten att fler potentiella köpare ser den.
Nackdelar med auktion: Ifall du har få omdömen eller en dålig bild på föremålet kanske inte många vågar lägga ett bud, detta kan resultera i att du får mindre för varan än vad du hade kunnat få.

 

Kan jag sälja till andra länder än Sverige?

Ja detta gör du genom att välja att sälja internationellt eller inom Norden då du skapar en annons. Köpare från Norden är ganska vanligt, dock tillhör det ovanligheterna att köpare från länder utanför Norden köper från Sverige. För att sälja internationellt utanför Norden rekommenderas istället eBay.

 

Vilken är den bästa tiden att välja som sluttid för en auktion?

Se gärna till att auktionen slutar kl 21:30 på en söndag. Detta gör du genom att välja sluttid då du skapar annonsen, eller skapa annonsen på den tiden och räkna antal dagar framåt till nästa söndag, på så sätt slipper du avgiften för vald sluttid.

 

Vilka tilläggsval är värda pengarna?

Highlight: 10kr, enbart värt det för auktioner som förväntas sluta på över 1300 kr

 

Utvalt objekt: 45 kr, enbart värt det för auktioner som förväntas sluta på över 2300 kr

 

Reservationspris: 40 kr, använd helst inte, oftast inte värt det. Den enda situationen då det kan vara ett bra val är ifall det finns risk för att det är för få budgivare på en dyr vara. I denna situationen rekommenderas istället att du använder fast pris.

 

Välja sluttid för annonsen: 10 kr, rekommenderas för auktioner som förväntas sluta på över 450 kr. Detta val förlänger också tiden som auktionen är uppe från max 14 dagar till max 21 dagar. Rekommenderad vald sluttid är en söndag kl 21.30.

 

Starta om automatiskt vid osålt objekt: 0 kr, detta startar om din annons med fast pris automatiskt. Ifall du tänkt att ändra priset efter första perioden välj inte detta, eftersom att det finns många användare som kollar efter “senaste annonser” och för dem kommer det gamla priset att dyka upp ifall du valt att starta om annonsen automatiskt. Ifall du ändrar priset och startar om annonsen manuellt undviker du detta.

 

När ska jag använda mig av posten och när ska jag använda mig av Schenker?

Schenker och Posten är de populäraste fraktalrernativen på Tradera. Generellt kan man säga att Schenker används för paket, och Posten för brev. Ett brev får inte väga mer än 2 kg eller ha en bredd, höjd och längd som tillsammans överstiger 90 cm. D.v.s. ett brev kan ungefär lika stort som en skokartong.

 

Hur hanterar jag en retur?
Vid en retur ska kunden först kontakta dig. Sedan är det bra om du på ett artigt och professionellt sätt förklarar vilka villkor som gäller vid en retur, vart köparen ska skicka varan, när och med vilket betalsätt som pengarna betalas tillbaka på.

 

Vilket är det vanligaste sättet att ta betalt med på Tradera?

Överföring till bankkonto, PayPal är också populärt.