Prissättningsguide – för säljare på Tradera

Detta är en guide för hur du sätter ett bra pris på den varan du ska sälja på Tradera. Denna guide handlar framför allt om hur du sätter ett fast pris (köp nu). Hur du sätter pris på auktioner kommer också att tas upp.

 

Prissättning för auktioner

Att välja vilket utropspris på en auktion är ofta väldigt enkelt, eftersom att det nästan alltid är 1 kr som är det bästa utropspriset. Anledningen till att det är så är att ju fler bud en vara har, ju fler köpare kommer att se den. Ifall en vara som förväntas sluta på 1000 kr har ett utropspris på 800 kr, kommer det vara ca 4 bud när annonsen är uppe i 1000 kr. Ifall utropspriset hade varit 1 kr hade det varit ca 30 bud när annonsen är uppe i 1000 kr. Detta är viktigt eftersom att ju fler bud en annons har, ju större är sannolikheten att Traderas system visar annonsen för fler potentiella köpare.

Risken med att sätta ett utropspris på 1 kr är att varan faktiskt säljs för just 1 kr. Detta kan hända ifall du säljer något ovanligt eller udda föremål som inte många letar efter, eller ifall du är ny som säljare på Tradera och köpare helt enkelt inte vågar lägga ett bud för att du har få omdömen. För att undvika att en vara säljs för mindre än vad den är värd se till att ha lång auktionstid och helst några positiva omdömen.

 

Prissättning för fast pris (köp nu)

Att sälja en vara med fast pris ger ofta ett högre pris än vad en auktion hade gjort. För att sätta ett bra fast pris måste du först ta reda på vad ditt föremål brukar säljas för på Tradera. Det gör du såhär:

1. Gå in på “Avancerad sök”

2. Skriv in det du ska sälja i sökfältet samt kryssa för “Avslutade annonser”, tryck på “Sök”

 

3. Välj “Auktioner” och sortera efter “Flest antal bud”

 

4. Här ser du nu några annonser som liknar den du tänkt lägga upp. Se vad de blivit sålda för och kom fram till ungefär vad din annons hade sålts för ifall den varit en auktion.

Då du vet hur mycket ditt föremål går för på en auktion kan du sätta ett fast pris som är lite högre. Generellt sett är ett 15% högre pris en bra riktlinje. Då det är mindre belopp kan priset höjas mer än 15%. Till exempel:

En auktion som förväntas sluta på 100 kr kan ha ett fast pris på 130 kr.

En auktion som förväntas sluta på 300 kr kan ha ett fast pris på 380 kr.

En auktion som förväntas sluta på 450 kr kan ha ett fast pris på 550 kr.

Ju dyrare en vara är desto mer gäller 15% tumregeln.